Primaria Comunei Scheia - judetul Iasi » Telefon: 0232-229.020 » Program de lucru: Luni-Vineri 8-16 » Audiente: Luni 8-12

Autentificare

AnunturiAnunturi de utilitate publica
OFERTE VÂNZARE TERENURI - conform Legii nr. 17/2014

Cioplitul in piatraScheia a fost una dintre putinele comune ale judetului Iasi care a avut ca resursã naturalã piatra. Pe dealul Floresti existã douã pietrãrii: Zupãita si Cariera de piatrã.

Atât de strâns legatã a fost piatra de viata localnicilor de la Scheia, încât aici s-a dezvoltat nu doar un comert înfloritor cu acest atât de trainic material, ci si un adevãrat rafinament în arta sculptãrii în piatrã. Iar cel mai tulburãtor martor al acestei mãiestrii rãmâne cimitirul din jurul bisericii de lemn, unul dintre cele mai vechi din judeþul Iasi, cu pietre funerare datând din secolele XVII-XVIII.

În jurul bisericutei de lemn de la Scheia, ce poartã hramul "Sfântul Gheorghe", existã un cimitir extrem de valoros. În partea sa veche s-au pãstrat pietre funerare pe care mesterii pietrari de la Scheia, renumiti în întreg tinutul Moldovei odinioarã, au lãsat urme ale mãiestriei lor, într-o simbolisticã veche, de o remarcabilã expresivitate. Se remarcã cel mai adesea simbolurile soarelui si lunii, pe care, se pare, acesti mesteri preferau sã le incizeze în piatra mormintelor.

Cele mai vechi pietre dateazã dinainte de 1800, au inscriptii cu litere chirilice si prezintã o simbolisticã ce fascineazã, încifrând tainele lumii acesteia, asa cum si le-au imaginat tãranii pietrari. Cele mai întâlnite simboluri sunt cele ale soarelui si lunii, dar si alte simboluri vechi, crestine: buretele si sulita, crucea, ochiul lui Dumnezeu.

Va invitam sa ne vizitati si sa va bucurati ochii cu adevarate lucrari de arta aflate in cimitirul din jurul bisericutei de lemn, care ramane un martor pretios al vremurilor in care, aici, piatra si omul se infrateau pe vecie.
Foto
Monumente funerare vechi, aflate in apropierea bisericii

Vizualizari: 145
Data creare: 03-08-2015 22:46:48
Piatră de mormânt veche lângă zidul bisericiiŞcheia a fost una dintre puţinele comune ale judeţului Iaşi care a avut ca resursă naturală piatra. Pe dealul Floreşti există două pietrării: Zupăiţa şi Cariera de piatră.
Starea vremii
Localitatea: Scheia
Latitudine -> 46.9333°
Longitudine -> 27.516701°
Astazi
Luni 19-02-2018
Predominant noros
Predominant noros
Temperatura
-4°C
Minima zilei --> -4°C
Maxima zilei --> 0°C
Presiune atmosferica --> 1.01 Bar
Umiditate --> 92 %
Vizibilitate --> 14.70 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 7.00 km/h
Directie vant --> NV
Soarele rasare --> 7:7 am
Soarele apune --> 5:41 pm
Maine
Innorat
Innorat
Minima zilei --> -5°C
Maxima zilei --> 0°C
Poimaine
Predominant noros
Predominant noros
Minima zilei --> -4°C
Maxima zilei --> -1°C