Primaria Comunei Scheia - judetul Iasi » Telefon: 0232-229.020 » Program de lucru: Luni-Vineri 8-16 » Audiente: Luni 8-12

Autentificare

AnunturiAnunturi de utilitate publica
OFERTE VÂNZARE TERENURI - conform Legii nr. 17/2014

Cioplitul in piatraŞcheia a fost una dintre puţinele comune ale judeţului Iaşi care a avut ca resursă naturală piatra. Pe dealul Floreşti există două pietrării: Zupăiţa şi Cariera de piatră.

Atât de strâns legată a fost piatra de viaţa localnicilor de la Şcheia, încât aici s-a dezvoltat nu doar un comerţ înfloritor cu acest atât de trainic material, ci şi un adevărat rafinament în arta sculptării în piatră. Iar cel mai tulburător martor al acestei măiestrii rămâne cimitirul din jurul bisericii de lemn, unul dintre cele mai vechi din judeţul Iaşi, cu pietre funerare datând din secolele XVII-XVIII.

În jurul bisericuţei de lemn de la Şcheia, ce poartă hramul "Sfântul Gheorghe", există un cimitir extrem de valoros. În partea sa veche s-au păstrat pietre funerare pe care meşterii pietrari de la Şcheia, renumiţi în întreg ţinutul Moldovei odinioară, au lăsat urme ale măiestriei lor, într-o simbolistică veche, de o remarcabilă expresivitate. Se remarcă cel mai adesea simbolurile soarelui şi lunii, pe care, se pare, aceşti meşteri preferau să le incizeze în piatra mormintelor.

Cele mai vechi pietre datează dinainte de 1800, au inscripţii cu litere chirilice şi prezintă o simbolistică ce fascinează, încifrând tainele lumii acesteia, aşa cum şi le-au imaginat ţăranii pietrari. Cele mai întâlnite simboluri sunt cele ale soarelui şi lunii, dar şi alte simboluri vechi, creştine: buretele şi suliţa, crucea, ochiul lui Dumnezeu.

Va invitam sa ne vizitati si sa va bucurati ochii cu adevarate lucrari de arta aflate in cimitirul din jurul bisericutei de lemn, care ramane un martor pretios al vremurilor in care, aici, piatra si omul se infrateau pe vecie.
Foto
Piatră de mormânt veche lângă zidul bisericii

Vizualizari: 431
Data creare: 12-06-2015 11:28:08
Piatră de mormânt veche lângă zidul bisericiiŞcheia a fost una dintre puţinele comune ale judeţului Iaşi care a avut ca resursă naturală piatra. Pe dealul Floreşti există două pietrării: Zupăiţa şi Cariera de piatră.
Starea vremii
Localitatea: Scheia
Latitudine -> 46.9333°
Longitudine -> 27.516701°
Astazi
Marti 24-04-2018
Averse de ploaie
Averse de ploaie
Temperatura
19°C
Minima zilei --> 11°C
Maxima zilei --> 23°C
Presiune atmosferica --> 0.99 Bar
Umiditate --> 67 %
Vizibilitate --> 16.10 km
Stare atmosfera --> stationara
Viteza vant --> 7.00 km/h
Directie vant --> SV
Soarele rasare --> 6:5 am
Soarele apune --> 8:12 pm
Maine
Predominant noros
Predominant noros
Minima zilei --> 11°C
Maxima zilei --> 27°C
Poimaine
Partial noros
Partial noros
Minima zilei --> 16°C
Maxima zilei --> 28°C